Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”Sipuli” versioiden välillä

Share/Save/Bookmark
 
Rivi 5: Rivi 5:
  
 
"Vilustumisoireiden alkaessa sipulimaitoa ja hunajaa" – löytyy kansanperinteenohjeistuksista.
 
"Vilustumisoireiden alkaessa sipulimaitoa ja hunajaa" – löytyy kansanperinteenohjeistuksista.
|info1=Sipuli, keltasipuli, (Allium Cepa), kepasipuli tai tavallisin nimike: tavallinen sipuli – on ollut jo pyramidien rakentajien ravintona ja vaivojen hoitoaineena. Sipuli on kotoisin nykyisen Iranin ja Pakistanin seuduilta.
+
|info1=Sipuli, keltasipuli, (''Allium cepa''), kepasipuli tai tavallisin nimike: tavallinen sipuli – on ollut jo pyramidien rakentajien ravintona ja vaivojen hoitoaineena. Sipuli on kotoisin nykyisen Iranin ja Pakistanin seuduilta.
|info2=Sipuli sisältää rikkiyhdisteitä, flavonoideja ja antioksidantteja.
+
|info2=Sipuli sisältää rikkiyhdisteitä, jotak hajoavat allinaasin vaikutuksesta kun sipulia leikataan. Syntyneet yhdisteet ovat epästabiileja ja hajoavat edeleen sulfideiksi, jotka antavat sipulille tyypillisen aromin. Sipulissa kyynelehtimistä aiheuttava yhdiste on tiopropanaali S-oksidi, joka myös syntyy allinaasin vaikutusesta. Sipulissa on myös pieni määrä eteeristä öljyä, joka koostuu pääasiassa rikkiyhdisteistä. Lisäksi fenolihappoja, flavonoideja (kversetiiniä ja sen glukosideja), saponiineja, sokereita ja A-, B- ja C-vitamiineja.  
|info3=Sipulia on käytetty mahakipuun, ripuliin ja helpottamaan ilmavaivoja. Sipulin on todettu alentavan verensokeria sekä kolesterolia. Myös verenhyytymistaipumusta sipulin on todettu vähentävän. Sipulilla lisää virtsaneritystä.  
+
|info3=Sipulia on käytetty mahakipuun, ripuliin ja helpottamaan ilmavaivoja. Sipulin on todettu alentavan verensokeria sekä kolesterolia. Myös verenhyytymistaipumusta sipulin on todettu vähentävän. Sipuli lisää virtsaneritystä.  
 
Sipulihauteilla on hoidettu syyliä sekä haavoja.
 
Sipulihauteilla on hoidettu syyliä sekä haavoja.
  
Rivi 19: Rivi 19:
  
 
Sipulia käytetään myös värjäykseen: http://www.coloria.net/varjays/allium.htm
 
Sipulia käytetään myös värjäykseen: http://www.coloria.net/varjays/allium.htm
|info6=1. Wilkinson J, Dunford A, Nature’s Medicine, Suomenkielinen laitos: Lääkkeitä luonnosta: Elo K., Wacklin A., Elo T., Valitut Palat 2009 V
+
|info6=1. Wilkinson J, Dunford A, Nature’s Medicine, Suomenkielinen laitos: Lääkkeitä luonnosta: Elo K., Wacklin A., Elo T., Valitut Palat 2009.
 +
2. Leung AY, Foster S: Encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs, and cosmetics, 2nd edition: Onion, pp. 391-393. Jon Wiley & Sons, New York 1996.
 
}}
 
}}

Nykyinen versio 5. joulukuuta 2014 kello 10.12

Yleistä tietoa

Sipuli, keltasipuli, (Allium cepa), kepasipuli tai tavallisin nimike: tavallinen sipuli – on ollut jo pyramidien rakentajien ravintona ja vaivojen hoitoaineena. Sipuli on kotoisin nykyisen Iranin ja Pakistanin seuduilta.
Sipuli

Sipuli

Pointti

Sekä raaka että kuumennettu sipuli alentavat verensokeria.

"Vilustumisoireiden alkaessa sipulimaitoa ja hunajaa" – löytyy kansanperinteenohjeistuksista.

Vaikuttavat aineet

Sipuli sisältää rikkiyhdisteitä, jotak hajoavat allinaasin vaikutuksesta kun sipulia leikataan. Syntyneet yhdisteet ovat epästabiileja ja hajoavat edeleen sulfideiksi, jotka antavat sipulille tyypillisen aromin. Sipulissa kyynelehtimistä aiheuttava yhdiste on tiopropanaali S-oksidi, joka myös syntyy allinaasin vaikutusesta. Sipulissa on myös pieni määrä eteeristä öljyä, joka koostuu pääasiassa rikkiyhdisteistä. Lisäksi fenolihappoja, flavonoideja (kversetiiniä ja sen glukosideja), saponiineja, sokereita ja A-, B- ja C-vitamiineja.

Vaikutus ja käyttö

Sipulia on käytetty mahakipuun, ripuliin ja helpottamaan ilmavaivoja. Sipulin on todettu alentavan verensokeria sekä kolesterolia. Myös verenhyytymistaipumusta sipulin on todettu vähentävän. Sipuli lisää virtsaneritystä. Sipulihauteilla on hoidettu syyliä sekä haavoja.

Kääreenä: Tuore sipuli halkaistuna tai veitsellä pienittynä esim. nenäliinan sisällä lähellä hengitystä helpottaa yskää ja nuhaoireita.

Käytössä huomioitavaa

Sipulin rikkiyhdisteet voivat ärsyttää herkkää vatsaa.

Lisätietoa

Lajituntemuksen oppimisympäristö, sipuli: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=5504&image_id=38564&prms=

Fineli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sipuli: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=335&lang=fi

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1053106

Sipulia käytetään myös värjäykseen: http://www.coloria.net/varjays/allium.htm

Lähteet

1. Wilkinson J, Dunford A, Nature’s Medicine, Suomenkielinen laitos: Lääkkeitä luonnosta: Elo K., Wacklin A., Elo T., Valitut Palat 2009. 2. Leung AY, Foster S: Encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs, and cosmetics, 2nd edition: Onion, pp. 391-393. Jon Wiley & Sons, New York 1996.