Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”Siiliorakas (Lion's mane)” versioiden välillä

Share/Save/Bookmark
(Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |kuvateksti=Siiliorakas (Hericium erinaceus), vuoden 2025 rohdoskasvi |pointti=Siiliorakas tukee muistia ja aivoterveyttä – luonnollinen tuki hermostolle. |info...)
(ei mitään eroa)

Versio 25. kesäkuuta 2025 kello 10.02

Yleistä tietoa

Siiliorakas (Hericium erinaceus), englanniksi Lion’s Mane, on valkoinen, pörröinen sieni, joka muistuttaa ulkonäöltään leijonan harjaa. Se kasvaa luonnonvaraisesti Aasiassa ja Keski-Euroopassa, mutta sitä viljellään nykyään myös Suomessa. Siiliorakas on arvostettu sekä kulinaarisena herkullisena ruokasienenä että lääkinnällisenä sienenä erityisesti sen aivoterveyttä tukevien vaikutusten ansiosta.

Siiliorakas (Hericium erinaceus), vuoden 2025 rohdoskasvi

Pointti

Siiliorakas tukee muistia ja aivoterveyttä – luonnollinen tuki hermostolle.

Vaikuttavat aineet

Siiliorakas sisältää useita biologisesti aktiivisia yhdisteitä, erityisesti: -Herisenonit -Erinasiinit

Nämä yhdisteet stimuloivat aivoperäisen hermokasvutekijän (BDNF) ja hermokasvutekijän (NGF) tuotantoa, jotka tukevat hermosolujen kasvua ja uusiutumista.

Vaikutus ja käyttö

-Tukee muistia, oppimista ja keskittymiskykyä

-Edistää aivoterveyttä ja hermoston toimintaa

-Voi ehkäistä ja lievittää neurodegeneratiivisten sairauksien oireita (esim. Alzheimer, Parkinson)

-Voi lievittää lieviä mielialaoireita kuten ahdistusta ja masennusta

-Tukee ruoansulatuskanavan ja immuunijärjestelmän toimintaa

-Vähentää matala-asteista tulehdusta ja oksidatiivista stressiä

Siiliorakasta käytetään ravintolisissä uutteina (esim. kapselit, nesteuutteet). Tyypillinen päiväannos on 500–1500 mg uutetta.

Käytössä huomioitavaa

Siiliorakas on yleisesti hyvin siedetty. Joillakin henkilöillä voi esiintyä lieviä ruoansulatuskanavan oireita. Raskauden ja imetyksen aikana sekä lääkitysten yhteydessä käytöstä on hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Pitkäaikaisesta käytöstä ihmisillä tarvitaan vielä lisää kliinistä tutkimusnäyttöä.


Lähteet

Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Hericium erinaceus on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research, 23(3), 367-372.

Sabaratnam, V., Kah-Hui Wong, & Naidu, M. (2013). Neuroregenerative potential of Lion’s Mane mushroom: a review. Journal of Ethnopharmacology.

Zhang, Z., Lv, G., Pan, H., Pandey, A., & He, W. (2020). Anti-inflammatory and antioxidant activities of Hericium erinaceus mycelium and its potential use in neurodegenerative disorders. International Journal of Medicinal Mushrooms, 22(9), 857–869.