Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”Inkivääri” versioiden välillä

Share/Save/Bookmark
Rivi 32: Rivi 32:
 
Raskaus/rintaruokinta: Ennen käytön aloittamista, neuvoteltava lääkärin kanssa
 
Raskaus/rintaruokinta: Ennen käytön aloittamista, neuvoteltava lääkärin kanssa
 
Ikärajoitukset: Ei alla kymmenvuotiaille keskusteltava ensin lääkärin kanssa.
 
Ikärajoitukset: Ei alla kymmenvuotiaille keskusteltava ensin lääkärin kanssa.
|info5=[http://www.google.fi www.google.fi]
 
 
|info6=1. Mowry DB, et al. Motion Sickness, Ginger, and Psychophysics. Lancet. 1982;1(8273):655-67.
 
|info6=1. Mowry DB, et al. Motion Sickness, Ginger, and Psychophysics. Lancet. 1982;1(8273):655-67.
  

Versio 3. joulukuuta 2013 kello 13.26

Yleistä tietoa

Inkivääri (Zingiber officinale) on vanha maustekasvi, jota on viljelty jo monia tuhansia vuosia Intiassa ja Kiinassa. Se on monivuotinen kasvi, jota viljellään istuttamalla juuren palasia maahan. Suomeen inkivääriä tuodaan lähinnä Etelä-Amerikasta ja sitä on saatavilla tuoreena ympäri vuoden.

Rohdoksena käytetään inkiväärin juurakon, kuorittuja tai kuorimattomia, sivulta litistyneitä, pitkittäisuurteisia, n. 2 cm paksuja kappaleita. Kappaleet ovat joko kokonaan kuorittuja tai reunoilta vaalean tai ruskeanharmaan ryppyisen korkin peittämiä. Murtopinta on syinen. Haju on aromaattinen, maku aromaattinen ja polttava.
Inkivaarikuva.JPG

Pointti

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi inkiväärin vuoden 2006 rohdoskasviksi.

Vaikuttavat aineet

Inkivääri sisältää yleensä 1-3% eteeristä öljyä, hartsia, joka koostuu öljystä ja karvasaineista, 6-8% lipidejä, n. 9% proteiineja sekä tärkkelystä. Eteerinen öljy sisältää pääkomponentteina zingibereeniä (n. 30%) ja bisaboleenia. Hartsi sisältää karvasaineita, joita kutsutaan gingeroleiksi, sekä näiden dehydraatio- ja hajoamistuotteita, shogaoleja, ja zingeronia.

Vaikutus ja käyttö

Matkapahoinvointiin inkivääriä on käytetty kauan aikaa. Inkiväärin on osoitettu olevan tehokkaimmillaan tilanteissa, joissa mahassa on epämiellyttävä tunne. Inkivääriä on pidetty parempana näissä ongelmissa kuin antihistamiineja, koska inkivääri ei aiheuta uneliaisuutta. Leikkauspotilailla esiintyy vähemmän operaation jälkeistä pahoinvointia ja oksentelua inkivääriä käytettäessä. Inkivääri vähentää myös pahoinvointia ja ruokahalun menetystä kemoterapiaa saavilla ja raskauden alkuvaiheen pahoinvointia. Raskauspahoinvoinnin on osoitettu helpottuvan ja kohtausten vähentyvän erään kaksoissokkotutkimuksen mukaan.

Inkiväärillä on raportoitu olevan tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia kun artriitissa (niveltulehdus). Useissa tutkimuksissa inkiväärin on osoitettu hillitsevän tulehdusta ja nivelkipua ja jäykkyyttä. Kivun lievityksessä inkivääri ei ole osoittautunut tehokkaammaksi kuin esim. ibuprofeenivalmisteet. Muihin tulehduskipulääkkeisiin verrattuna inkiväärin on todettu olevan vähemmän haitallinen vatsan limakalvoille ja aiheuttavan vähemmän vatsavaivoja kuin kipulääkkeet. Inkiväärin muina vaikutuksina on raportoitu parantavan verenkiertojärjestelmää. Haihtuvaöljynä inkiväärin on havaittu laajentavan verisuonia ja stimuloivan verenkiertoa ja vähentävän veren kokkaroitumista. Inkiväärin on myös havaittu ehkäisevän ja hoitavan migreeniä. Inkivääri on myös antioksidantti ja sillä on bakteereja tuhoava vaikutus. Inkiväärin on osoitettu tukevan myös tiettyjä ruoansulatuksen toimintoja, ja alentavan kolesterolitasoa yhtä tehokkaasi kuin eräs kolesterolilääke (gemfibrozil).

Useimmin raportoitu käyttö

  • matkapahoinvointiin
  • raskauden aikaiseen pahoinvointiin
  • leikkauspotilaan pahoinvointiin ja parantamaan ruokahalua
  • tulehdusten hillintään
  • artriittiin
  • nivelten arkuuteen ja aamujäykkyyteen
  • alentaa kokonaiskolesterolia

Muu raportoitu käyttö

  • antioksidantti
  • migreenipäänsärkyyn
  • antibakteerinen vaikutus
  • parantaa ruoansulatusta

Annostus: 250mg (standardoitua uutetta) 2-4 kertaa päivässä. Aikuisille ja yli 6-vuotiaille lapsille 0,5-2 g jauhettua inkivääriä nesteen kera suun kautta 30 minuuttia ennen matkaa pahoinvoinnin estämiseksi. Kapselit ja puristeet pakkauksen ohjeen mukaan.

Käytössä huomioitavaa

Ei haittavaikutuksia suositelluilla annoksilla. Vatsavaivoja saattaa esiintyä johtuen inkiväärin sisältämistä karvasaineista, lähinnä shogaoleista. Kaupallisissa inkivääriuutteissa näiden määrät ovat hyvin pieniä, mutta jauhettu inkivääri sisältää niitä enemmän. Jos sinulla on verenvuototaipumus käänny lääkärin puoleen ennen inkiväärin käytön aloittamista. Raskaus/rintaruokinta: Ennen käytön aloittamista, neuvoteltava lääkärin kanssa Ikärajoitukset: Ei alla kymmenvuotiaille keskusteltava ensin lääkärin kanssa.


Lähteet

1. Mowry DB, et al. Motion Sickness, Ginger, and Psychophysics. Lancet. 1982;1(8273):655-67.

2. Grontved A, et al. Ginger Root Against Seasickness. A Controlled Trial on the Open Sea. Acta Otolaryngol. 1988;105:45-49.

3. Qian DS, et al. Pharmacologic Studies of Antimotion Sickness Actions of Ginger. Chung Kuo Chung Hsi I Chieh Ho Tsa Chih. 1992;12(2):95-98.

4. Stewart JJ, et al. Effects of Ginger on Motion Sickness Susceptibility and Gastric Function. Pharmacology. 1991;42(2):111-20.

5. Holtmann S, et al. The Anti-motion Sickness Mechanism of Ginger. A Comparative Study with Placebo and Dimenhydrinate. Acta Otolaryngol. 1989;108(3-4):168-74.

6. Phillips S, et al. Zingiber officinale (Ginger)--An Antiemetic for Day Case Surgery. Anaesthesia. Aug1993;48(8):715-17.

7. Meyer K, et al. Zingiber officinale (ginger) Used to Prevent 8-Mop Associated Nausea. Dermatol Nurs. Aug1995;7(4):242-44.

8. Yamahara J, Rong HQ, Naitoh Y, et al. Inhibition of Cytotoxic Drug-induced Vomiting in Suncus by a Ginger Constituent. J Ethnopharmacol. Dec1989;27(3):353-5.

9. Sharma SS, et al. Reversal of Cisplatin-induced Delay in Gastric Emptying in Rats by Ginger (Zingiber officinale). J Ethnopharmacol. Aug1998;62(1):49-55.

10. Fischer-Rasmussen W, et al. Ginger Treatment of Hyperemesis Gravidarum. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 1991;38(1):19-24.

11. Vutyavanich T, Kraisarin T, Ruangsri R. Ginger for nausea and vomiting in pregnancy: randomized, double-masked, placebo-controlled trial. Obstet Gynecol. Apr2001;97(4):577-

12. Sharma JN, Srivastava KC, Gan EK. Suppressive Effects of Eugenol and Ginger Oil on Arthritic Rats. Pharmacology. Nov1994;49(5):314-8.