Punajuuri
Yleistä tietoa
Punajuurikas eli punajuuri (Beta vulgaris subsp. Vulgaris var. conditiva) on juurikkaan (Beta vulgaris) muunnos. Punajuurikas muodostaa mukulan, joka voi olla pyöreä, munanmuotoinen tai pitkänomainen lajikkeesta riippuen.
Punajuuri on sukua sokerijuurikkaalle. Juures on suosittu jouluajan ruokapöydässä. Punajuuren lehtevät naatit ovat syötäviä. Nykyään punajuuresta käytetään yleensä vain juurikas, joko keitettynä, raakana tai etikkasäilykkeenä.
Pointti
Etikkaliemi antaa kirpeyttä punajuurelle, mutta samalla kivennäis- ja vitamiiniainepitoisuus pienenee. Keittäminen on parempi vaihtoehto C-vitamiinin ja foolihapon kannalta.
Vaikuttavat aineet
Punajuuressa on paljon foolihappoa, vitamiinia, jota tarvitaan mm. solujen uusiutumisessa ja punasolujen muodostuksessa (foolihapon puute aiheuttaa anemiaa). Punajuuressa on runsaasti kaliumia, jonkin verran C-vitamiinia ja rautaa.
Vaikutus ja käyttö
Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä. Naatit sisältävät beetakaroteenia, kalsiumia ja rautaa. Naatit keitetään samalla tavoin kuten pinaatti. Aiemmin itse juuri oli varattu lääkinnälliseen tarkoitukseen kuten päänsäryn sekä hammaskivun hoitoon.
Ennen keittämistä punajuuri tulee pestä huolella, mutta niin, ettei sen pinta rikkoudu. Lisäjuurta tai varsikantoja ei kannata poistaa. Kuituja on näin ollen mahdollisimman paljon elimistön hyödynnettäväksi. Energia määrä on sama kuin porkkanalla.
Jos virtsa muuttuu punajuuren nauttimisen jälkeen punaiseksi tai vaaleanpunaiseksi, kyseessä on peritty kyvyttömyys käsitellä punaista pigmenttiä (beetasyaania). Tämä vaaraton yhdiste siirtyy ruoansulatusjärjestelmään.
Punajuuren pigmenttiä uutetaan teollisesti elintarvikevärin valmistamiseksi. Se antaa väriä mm. maustettuun jogurttiin, jäätelöön, virvoitusjuomiin ja makeisiin.
Käytössä huomioitavaa
Punajuuri voi sisältää runsaasti maaperästä kerääntynyttä nitraattia. Punajuurta ei suositella alle vuoden ikäisille lapsille.
Lisätietoa
Evira, punajuuri: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden+kayton+rajoitukset/punajuuri/
Kotimaiset kasvikset: http://www.kasvikset.fi/
E162 punajuuriväri, betalaiini, betaniini;
http://finland.somefood.org/?page_id=2277
Lähteet
1. Foods that harm, foods that heal, toimittajat McWhitter A., Chasen L., Bordett G., Mims S., Sanders T., 1996, suom. Terveyttä vai sairautta ruoasta, 1997