Loikkaa: valikkoon, hakuun

Astaksantiini

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 28. marraskuuta 2014 kello 12.16 – tehnyt YHolm (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |info1=Astaksantiini karotenoidi eli rasvaliukoinen punainen pigmentti, jota esiintyy kasveissa, levissä ja mikro-organismeissa ja josta värinsä saavat esimerki...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Astaksantiini karotenoidi eli rasvaliukoinen punainen pigmentti, jota esiintyy kasveissa, levissä ja mikro-organismeissa ja josta värinsä saavat esimerkiksi krilli, katkaravut ja lohet. Punainen väri sekä myös astaksantiinin antioksidanttiominaisuudet johtuvat molekyylissä olevista konjugoiduista kaksoissidoksista.

Vaikuttavat aineet

Astaksantiinia eristetään erityisesti Haematococcus pluvialis–nimisestä mikrolevästä, joka on yksi parhaista astaksantiinin luonnollisista lähteistä (Ambati ym. 2014). Astaksantiinin eristäminen Haematococcuksesta onnistuu monella eri menetelmällä, joista esimerkkeinä mainittakoon erilaiset happokäsittelyt, kasviöljyt ja superkriittisen nesteen käyttö. Astaksantiinia syntetisoisaan myös osittain kemiallisesti muun muassa kantaksantiinin hydroksylaatiolla. (Berman ym. 2014) Astaksantiinin eristäminen luonnollisista lähteistä ei ole taloudellisesti kannattavaa, joten 97% kaupalliseen käyttöön tarkoitetusta astaksantiinista tuotetaankin kemiallisesti syntetisoimalla.

Vaikutus ja käyttö

Käytössä huomioitavaa