Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oliivinlehti

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 9. kesäkuuta 2015 kello 15.26 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Oliivinlehtiuutteilla on bakteereja torjuva,viruksia tuhoava sekä sieniä tappava vaikutus. Italialaisessa kansanlääkinnässä oliivipuun lehdistä teh...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Öljypuu (Olea europaea) on öljypuukasvien (Oleaceae) heimoon kuuluva pienehkö puu, josta käytetään myös nimitystä oliivipuu.

Oliivi on yleinen puu Välimeren alueella, jossa oliivin hedelmät ovat osa ruokavaliota.

Pointti

Oliivinlehtiuutteilla on bakteereja torjuva,viruksia tuhoava sekä sieniä tappava vaikutus. Italialaisessa kansanlääkinnässä oliivipuun lehdistä tehtyä teetä on käytetty verenpainetta laskevana rohdoksena.

Vaikuttavat aineet

Oliivin (Olea europaea) lehdet sisältävät useita secoiridoideja, joista oleuropeiini on pääkomponentti. Lisäksi lehdissä on tirterpeenejä ja flavonoideja, muiden muassa rutiinia ja apigeniinin ja luteoliinin glykosideja. Iridoidit tuhoavat yhdessä mikrobi-infektiot osallistumalla tiettyjen aminohappojen muodostumiseen siten, että bakteerin kasvaminen ja lisääntyminen keskeytyvät.

Vaikutus ja käyttö

Oliviipuun lehdistä tehty neste tai keite vaikuttaa verenpainetta alentavasti, sydämen verisuonia laajentavasti, rytmihäiriöitä vähentävästi sekä laukaisee kouristuksia.

Oliivinlehtiuutetta käytetään hiivatulehdukseen ja muiden sieni-infektioiden, poskiontelotulehdusten, nuhakuumeen, influenssan, herpesviruksen ja parasiittien aiheuttamien tulehdusten hoitoon. Sitä suositellaan myös virtsatietulehduksen, fibromyalgian ja kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoon.

Annostus 500 mg 2-4 kertaa päivässä aterioiden välillä. Pitkäaikaisin vaivoihin käytetään 1g kolme kertaa päivässä Vaivojen lieventyessä palataan 500 mg annosmäärään kaksi kertaa päivässä tarpeen mukaan.

Käytössä huomioitavaa

Haittavaikutuksista ei ole raportoitu edes 100 kertaa normaalihoidoissa yleenäs käytettäviä annosmääriä suurempien annostusten kohdalla. Muutamalla käyttäjällä on kuitenkin ilmennyt Herxheimerin reaktio liian suuren bakteerimäärän kuoltua yhtäkkiä, minkä vuoksi bakteerimyrkkyjä on päässyt verekiertoon.


Lähteet

1. Tri Sarah Brewer, Vitamiini, kivennäisaineet ja yrttivalmisteet, Kariston Kirjapaino Oy, Hämeenlinna, 2011

2. Yvonne Holm ja Raimo Hiltunen, Lääkkeitä luonnosta, Tammer-Paino Oy, Tampere,2w 2003