Loikkaa: valikkoon, hakuun

Islanninjäkälä

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 9. kesäkuuta 2015 kello 17.05 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset)

Yleistä tietoa

Nimi islanninjäkälä tulee siitä, että sitä on kauan käytetty lääkkeenä Islannissa . Etenkin nälkävuosina ja asumattomilla seuduilla islanninjäkälää on laajalti käytetty ruoaksi

Islanninjäkälä (Cetraria islandica) on levästä ja sienestä muodostunut harmaan ruskea tai vihertävä sekovartinen kasvi. Levä ja sieni elävät islanninjäkälässä symbioosissa. Islanninjäkälä on 5-10 cm korkea, usein vaalealaikkuinen, yläpinnaltaan tummanruskea ja alapinnaltaan vaaleampi. Islanninjäkälä esiintyy yleisesti koko Euroopassa vuoristoalueilla ja kasvaa myös Aasiassa. Tiettävästi islanninjäkälää ei ole varsinaisesti viljelty, vaan sitä on kerätty luonnosta.

Vaikuttavat aineet

Tehoaineet: Happamia karvasaineita, kuten ketraari- fumaariprotoketraari- ja likesteriinihappo limaa muodostavia polysakkarideja kuten likeniini ja isolikeniini. Islanninjäkälän hapoilla on antibioottisia ja bakteereita tappavia vaikutuksia.

Vaikutus ja käyttö

Islanninjäkälää on käytetty rohdoskasvina maha- ja suolistovaivoihin, ruokahalun puutteeseen ja ylempien hengitysteiden tulehduksiin lievittämään yskänärsytystä sekä irrottamaan limaa. Islanninjäkälän avulla on hoidettu myös tulehduksia ja limakalvojen ärsytyksiä.

Islanninjäkälässä on yli puolet ravinnoksi kelpaavaa jäkälätärkkelystä eli likeniiniä, jäkälähappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä runsaiten maakasveista jodia. Karvasaineita on hävitety soodalla tai tuhkavedessä liottamalla. Jälälästä (ensin liottamalla pari päivää) tehtyä jauhoa on käytetty leipään ja pannukakkuihin.

Käytössä huomioitavaa

Lähteet

1.Richard Mabey, Nykyajan kasviparantaja, Kustannusosakeyhtiö Otava, Honkong, 1990

2. Miriam Polunin & Christopher Robbins, Luonnon suuri apteekki, Sanomaprint kirjat, Singapore, 1992