Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ananas

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 2. helmikuuta 2022 kello 12.33 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |info1=Trooppisen ilmaston kasvi, jota on useita eri lajeja. Tavallisin syötävä laji on ananas comosus. Kasvin lehdistä saadaan kovaa kuitua, jota voidaan käy...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Trooppisen ilmaston kasvi, jota on useita eri lajeja. Tavallisin syötävä laji on ananas comosus. Kasvin lehdistä saadaan kovaa kuitua, jota voidaan käyttää painontarkkailussa aikaansaamaan kylläisyyden tunnetta, sitomaan ravinnon rasvoja ja vähentämään niiden imeytymistä suolistosta nopeuttamalla ruoka-sulan kulkua suolistossa.

Vaikuttavat aineet

Ananaskasvin alkaloidit (10 erilaista) ovat kaikki sitoutuneena proteolyyttisiin entsyymeihin, joita on kasvin tietyissä osissa. Flavonoideja; kversetiiniä ja kamferolia. Tuore ananas sisältää bromelaiinia, joka on voimakkaasti proteolyyttinen eli proteiineja hajottava entsyymi (sekä osittain myös hiilihydraatteja). Jos ruoka sisältää runsaasti proteiineja (esim. proteiinidieetti) eikä monen heikko haima tuota kyllin paljon valkuaista hajottavia entsyymejä, ananaksen bromelaiini on hyödyksi. Bromelaiinia saadaan kasvin varresta ja hedelmän ytimestä ja se on rikkipitoinen entsyymi.

Vaikutus ja käyttö

Käytössä huomioitavaa

Lähteet

Erityisvalmisteet Suomessa - julkaisu 2001