Keto-orvokki
Yleistä tietoa
Keto-orvokki, Viola tricolor, kasvaa kuivilla paikoilla touko-syyskuun välisen ajan, erityisesti kallioilla ja kedoilla. Esiintyy yleisesti Etelä-Suomessa, pohjoisempana harvinainen. Kasvi on 5-30 cm korkea, kukat ovat viisiterälehtisiä 8-25 mm pitkiä ja usein kolmivärisiä.
Keto-orvokkia on käytetty keskiajan lopusta ihosairauksien hoitoon. Muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset maustoivat keto-orvokilla viininsä ja laittoivat keto-orvokkiseppeleen päähänsä. 1800-luvulla se mainittiin monissa yrttikirjoissa mm. ulostuttavana ja limaa irrottavana kasvina.Pointti
Keto-orvokki laskee kuumetta, lisää hien- ja virtsaneritystä, kiihdyttää suolen toimintaa, estää tulehduksia vaikuttaa haavoja parantavasti ja rauhoittaa ihoa.
Vaikuttavat aineet
Keto-orvokki sisältää saponiineja, flavonoideja (mm. rutiini sekä violaniini). Kasvissa on salisyylihappoa ja sen johdoksia, kasvilimaa, parkkiaineita, karvasainetta, sekä eteerisiä öljyjä.
Vaikutus ja käyttö
Rohdoksiksi kerätään villeinä kasvavista orvokeista kukkivat versot. Koko kasvista voidaan tehdä teetä, tinktuuraa sekä keitettä esim. maitoon sekoitettuna. Salaatissa voidaan käyttää keto-orvokin kukkia kuin myös lämpimien ruokien koristeena.
Keto-orvokkia käytetään sekä ulkoisesti että sisäisesti erilaisten ihovaivojen hoitoon mm. ekseema, impetigo eli märkärupi, akne ja kutina.
Keto-orvokkia voi käyttää keväisiin verenpuhdistuskuureihin yhdessä nokkosen ja takiaisen kanssa. Kuivaan yskään auttaa hunajaan sekoitetut kukat. Keto-orvokin juuri on sekä ulostuttavaa että oksettavaa.
Venäjällä orvokkiuutetta otetaan rasvakovettumistautiin, niveltulehduksiin, kihtiin ja lasten riisitautiin, kurlausvetenä ientulehduksiin ja hammaskipuun.
Saksan lääkelaitoksen komissio E:n mukaan keto-orvokki soveltuu ihotulehdusten hoitoon.
Muu käyttö: Keto-orvokin terälehdillä on värjätty lankoja siniseksi. Koko kasvia käytettäessä saadaan himmeänkeltaista väriä
Käytössä huomioitavaa
Keto-orvokin juurista voi aiheutua pahoinvointia. Tuoretta kasvia ei saa antaa pienille lapsille. Suurina annoksina pitkään käytettynä voi aiheuttaa allergista ihottumaa.
Lisätietoa
Lajituntemuksen oppimisympäristö: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=1366
Keto-orvokki lääkeyrttinä ja kansanperinteessä, www.openmetsa.fi , http://openmetsa.fi/wiki/index.php/Keto-orvokki_l%C3%A4%C3%A4keyrttin%C3%A4_ja_kansanperinteess%C3%A4
Luontoportti: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/keto-orvokki
Lähteet
1. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy
2. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy
2. Piippo S. Luonnon lääkeyrtit 4, Tammi 2004