Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oregano, mäkimeirami

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 18. heinäkuuta 2014 kello 07.37 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Mäkimeirami, Origanum vulgare, viihtyy kuivahkoilla, aurinkoisilla ja mieluiten runsaskalkkisilla mailla. Luonnonvaraisena se kasvaa miltei koko Euroopassa. Varsi on koheneva–pysty, haaraton–yläosasta haarova, puutunut, nelisärmäinen, yleensä punaruskea, karvainen. Voimakastuoksuinen. Hedelmä on nelilohkoinen lohkohedelmä. Hedelmykset ovat lähes pyöreitä, kellanruskeita.

Maustehyllyjen oregano on sekoite, johon käytetään mäkimeiramin versojen ohella maustemeiramia (O. majorana) ja turkinmeiramia (O. onites). Pelkästään mäkimeiramin kuivatuista lehdistä valmistettu mauste on karkeamman makuista, pistävämpää kuin meiramiseos. Nykyisin kaupoissa myytävä oregano on pääasiassa tuontitavaraa, mutta Lounais-Suomen saaristolaiset ovat jo kauan osanneet maustaa meikäläisellä mäkimeiramilla kalaruokiaan. Mäkimeiramiin on liitetty aikojen kuluessa erilaisia arvokkaita ominaisuuksia, merisairauden hoitamisesta aina riivaajien ja pirujen torjuntaa myöten.

Rohdoksena kasvi on toiminut monenlaisten vaivojen hoitoon haihtuvan öljynsä antiseptisen, kylmettävän ja puuduttavan vaikutuksensa ansiosta. Tuoretta yrttiä on käytetty nenässä helpottamaan päänsärkyä ja unettomuutta.
Mäkimeirami

Mäkimeirami

Pointti

Mäkimeirami on vanha rohdos- ja maustekasvi, nykyään se tunnettaneen parhaiten yhtenä pizzamauste oreganon raaka-aineista.

Vaikuttavat aineet

Eteerinen öljy, flavonoidit, kahvi-, ursoli- ja rosmariinihappo, karvasaineet, parkkihappo sekä hartsi

Vaikutus ja käyttö

Rohtona käytetään kukkivaa kasvia, lehtiä ja varsia. Paras korjuuaika on kesällä juuri ennen kukintaa. Poimitut versot kuivataan ja niistä valmistetaan hauteita tai tislataan eteeristä öljyä

Öljy ja kasvi virkistävät, lisäävät pintaverenkiertoa, lievittävät sileälihaskouristuksia sekä edistävät sapen eritystä. Tunnettua on myös että valmisteet alentavat kuumetta, hikoiluttavat, vähentävät ilmavaivoja, parantavat sydämen toimintaa sekä edistävät kuukautisia. Vaikuttavat aineet öljyssä (tymoli ja karvakroli) estävät bakteerien ja sienten kasvua sekä edistävät yskösten irtoamista. Mäkimeiramia käytetään ylempien hengitysteiden tulehdusten ja yskän kuin myös hinkuyskän hoitamiseen.

Mäkimeiramia pidetään elimistöä vahvistavana sekä sisäelinten toimintoja edistävänä. Sillä on myös lievästi rauhoittava vaikutus keskushermostoon.

Ulkoisesti voiteena ja hierontaöljynä reumaattisten kipujen sekä kuukautisvaivojen hoitoon. Annostus: yrttiteenä 2 tl (n 1-2g)

Käytössä huomioitavaa

Suurina annoksia mäkimeirami voi aiheuttaa hermostuneisuutta ja ärtyneisyyttä. Ulkoisesti käytetty eteerinen öljy voi aiheuttaa ihoärsytystä. Ei saa käyttää sisäisesti itsehoidossa. Rohdoksia ei saa käyttää raskausaikana, mausteena voi käyttää normaalisti

Lisätietoa

Lajituntemuksen oppimisympäristö, mäkimeirami: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=5561&haku=oregano&page=1&global=&bundle=5336&pcat=4

Luontoportti: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/makimeirami

Lähteet

1. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy

2. Hiltunen R., Holm Y., Huovinen K., Kari O., Lahdelma L., Vitamiinien, kivennäisaineiden, luonnonlääkkeiden parantavat voimat, Valitut Palat 2001

3. Piippo S. Luonnon lääkeyrtit 3 Tammi 2004

4. Raipala-Cormier V., Luontoäidin kotiapteekki, WSOY Juva 1997