Piparminttu
Yleistä tietoa
Piparminttu (Mentha × piperita) on isohko, monivuotinen yrttikasvi. Se on vesimintun (Mentha aquatica) ja vihermintun (Mentha spicata) risteymä, joka kukkii normaalisti, mutta ei tuota itäviä siemeniä.
Piparminttu kasvaa keskimäärin 60 cm korkeaksi ja kukkii heinä–syyskuussa. Sen neliskulmainen varsi on pistäväkarvainen ja yleensä punertava. Sillä on vaaleanpunaiset kukat, pitkät latvatähkät ja voimakkaantuoksuiset lehdet.
Taru kertoo Mintha-nymfistä, joen tyttärestä, joka surmattiin Persefonen toimesta ja nymfin jäännöksistä versoi minttukasvi, jonka hedelmät jäävät epämuodostuneiksi.Pointti
Ärtyneen suolen oireyhtymä: piparminttuteen nauttiminen vaikuttaa lieviin oireisiin, vaikeisiin oireisiin apua piparminttuöljykapseleista, joissa olevan päällysteen ansiosta öljyn imeytyminen tapahtuu vasta paksusuolessa.
Vaikuttavat aineet
Vaikuttavana aineena on eteerinen öljy, joka sisältää mentolia, mentonia, sineolia, jasmonia fellandreenia, mentyyliisovaleriaattia, kodineenia sekä parkki- ja kasvasaineita.
Vaikutus ja käyttö
Rohtona käytetään versoja, lehtiä tai lehdistä tislattua eteeristä öljyä. Kasvin flavonoidit vaikuttavat suolen, sappiteiden ja virtsateiden kouristuksia laukaisevasti. Piparminttu lisää sappinesteen eritystä ja tukee haiman toimintaa. Piparminttuteetä käytetään ruuansulatusvaivojen, röyhtäilyyn, turvotukseen ja ilmavaivojen hoitoon.
Piparmintun haihtuvan öljyn pääainesosa on mentoli, joka irrottaa limaa ja hillitsee hengitysteiden ja suun limakalvojen tulehduksia sekä desinfioi hengitystä. Mentolilla ulkoisesti käytettynä on myös kipuja lievittävä, viilentävä ja kutinaa estävä vaikutus, sillä se vähentää reseptoreiden herkkyyttä erilaisille ärsytyksille (kosketukselle, kivulle, lämmölle, kutinalle). Ohimoihin, otsaan ja niskaan hierottuna piparminttuöljy lievittää jännityspäänsärkyä. Mentolia käytetään 1-2 %:na alkoholiliuoksena lievittämään mm. hyönteistenpistojen aiheuttamaa kutinaa.
Annostus: päivittäin 6-12 tippaa öljyä, inhalaationa 3-4 tippaa kuumaan veteen. Paksusuolen ärsytysten hoidossa yksittäisannos on 0,2 ml ja päiväannos 0,6 ml öljyä.
Yrttitee: piparmintun lehdille kaadetaan kiehuvaa vettä /teekupillinen ja 1tl piparminttua kuivattuna tai 3-4 tuoretta silputtua lehteä, annetaan hautua 10-20 min, siivilöidään, valmis nautittavaksi 50 – 100 mg (päällysteisissä kapseleissa ) kolme kertaa päivässä aterian jälkeen tai tarvittaessa
Käytössä huomioitavaa
Jos piparminttuöljyä joutuu silmiin, se aiheuttaa voimakasta polttelua, kädet on syytä pestä heti esim. öljyn otsalle levittämisen jälkeen. Eteeristä öljyä ei sisäiseen käyttöön. Piparminttua ei pidä käyttää raskauden aikana.
Suuret määrät kasvia voivat aiheuttaa vatsakipuja, huumaantumista ja hengenahdistusta sekä kohottaa verenpainetta. Lapset ovat herkkiä piparmintun sisältämälle mentolille ja alle 3-vuotiaille piparminttua ei suositella ollenkaan. Yliherkkyys piparminttuöljylle voi aiheuttaa myös iho-oireita.
Lisätietoa
Lajituntemuksen oppimisympäristö piparminttu: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=5558&haku=&page=1&global=&bundle=30300&pcat=4
Luontoportti, jalominttu: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/jalominttu
www.tohtori.fi / piparminttu http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=1725168
Yrttitarha: http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparminttu/
Lähteet
1. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy
2. Tri Brewer S., Vitamiinit, kivennäisaineet ja yrttivalmisteet, Kariston kirjapaino Oy, Hämeenlinna 2011
3. Vogel A., Yrttikirja, Ykkös-Offset Oy, Vaasa 1998
4. Hiltunen R., Holm Y., Huovinen K., Kari O., Lahdelma L., Vitamiinien, kivennäisaineiden, luonnonlääkkeiden parantavat voimat, Valitut Palat 2001