Damiana
Yleistä tietoa
Tieteellinen nimi: Turnera diffusa aphrodisiaca
Damianapensas on vanha etelä- ja keskiamerikkalainen elintoimintoja virkistävä ja seksuaalista halua kiihottava lääkekasvi. Damianalla arvellaan olevan testosteronin kaltaisia vaikutuksia.Vaikuttavat aineet
Lehdistä on löydetty erilaisia karvasaineita (bittereitä) ja antimikrobiaalisia aineita, kuten arbutiinia, alkaloideja, tanniinia ja muita potentiaalisesti aktiivisia aineita. Merkittävimmät ja tutkituimmat damianan vaikuttavista aineista ovat terpeenit, joita siinä on runsaasti. Alkaloidit lisäävät verenkiertoa sukuelimissä.
Vaikutus ja käyttö
Kansanääkinnässä lehdistä on valmistettu teetä. Meksikossa Damianasta valmistetaan lemmenjuomana suosittua likööriä.
Kuukautishäiriöt (amenorrea, dysmenorrea), neurastenia (mielialaherkkyys), kuukautiskierron välinen sukupuolinen haluttomuus, unettomuus, hermostollinen uupumus, ahdistuneisuus, hormonaalisista syistä johtuva migreeni, päänsärky, hormoniperäinen ripuli, yökastelu, impotenssi, ennenaikainen siemensyöksy, psykoseksuaaliset ongelmat ja koliikki.
Damiana nostaa energiatasoja helpottaen väsymystä ja stimuloi painon alenemista. Se on myös laksatiivi ja nestettä poistava. Damiana ylläpitää luonnollisen aktiivista hormonitoimintaa sekä auttaa tasaamaan liiaksi vaihtelevaa hormonitoimintaa. Antidepressanttina se tasapainottaa mieltä (huoli, hermostuneisuus, masennus) ja vahvistaa vitaliteettia eli elämänhalua. Näillä vaikutuksilla on merkitystä premenstruaalisessa (PMS, kuukautisia edeltävä oireisto) tai meno-pausaalisessa syndroomassa (vaihdevuodet). Damiana mainitaan tehokkaaksi veriarvojen palauttajaksi runsaiden verenvuotojen jälkeen. Vaikutus perustunee hematopoieettiseen stimulaatioon.
Käytössä huomioitavaa
Saattaa vähentää raudan imeytymistä. Ei säännölliseen ja pitkäaikaiseen käyttöön. Annossuositusta ei saa ylittää. Yliannostuksen (yli 200 g) tiedetään aiheuttaneen kouristuksia. Ei raskaana oleville ja imettäville naisille, hormoniperäistä syöpää sairastaville, ärtyvän suolen oireyhtymästä tai hermostuneisuudesta kärsiville, eikä diabeteslääkitystä käyttäville.
Lähteet
1. Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001
2. Lääkkeitä luonnosta, Valitut Palat, CT Printing Ltd, Kiina 2009
3. Vitamiinit, kivennäisaineet ja yrttivalmisteet, Sarah Brewer, Kariston kirjapaino, Hämeenlinna 2011