C-vitamiini
Yleistä tietoa
C-vitamiini (askorbiinihappo) on vesiliukoinen vitamiini, jota elimistö ei pysty varastoimaan. Sitä on saatava ravinnosta säännöllisesti. C-vitamiini on antioksidantti.
C-vitamiinia on runsaasti useimmissa hedelmissä ja kasviksissa, kuten sitrushedelmissä, marjoissa, mustaviinimarjoissa, paprikassa, kiivihedelmässä ja vihreissä lehtivihanneksissa.
C-vitamiinin vanha EU RDA-suositus oli 60 mg päivässä. Uudessa EU RDA-suosituksessa annos on nostettu 80 mg. C-vitamiinivalmisteiden pitkäaikaisen käytön ylärajaksi on ehdotettu 1000 mg.Pointti
C-vitamiini tuhoutuu herkästi tavallisessa ruuanvalmistuksessa ja väärän säilytyksen vuoksi. C-vitamiini liukenee keitinveteen, tuhoutuu kuumennettaessa, hajoaa valon ja lämmön vaikutuksesta sekä hapettuu ilman vaikutuksesta. Siksi hedelmät, marjat ja kasvikset olisi parasta syödä mahdollisimman tuoreina ja raakoina. Esimerkiksi syksyllä perunassa on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin talvella! Kuumennus tulisi tehdä nopeasti, pienellä nestemäärällä. Silloin vitamiineja tuhoutuu vähemmän. Pakastuksessa C-vitamiini säilyy melko hyvin.
Vaikutus ja käyttö
C-vitamiinin tärkeä tehtävä on edistää ravinnosta saatavan raudan imeytymistä. Todennäköisesti C-vitamiinin tärkein ominaisuus on sen antioksidanttivaikutus. Se vaikuttaa muiden antioksidanttien, kuten E-vitamiinin regeneraatioon. Tutkimusten mukaan runsaasti C-vitamiinia saavien miesten ja naisten sepelvaltimotauti- ja aivohalvausriski on matala. Se suojaa geneettistä materiaalia hapettumiselta ja mutaatioilta ja antaa suojaa syöpää vastaan.
C-vitamiinin puute johtaa mm. kollageenisynteesin häiriintymiseen, muutoksiin rasvahappojen aineenvaihdunnassa ja aivojen toiminnassa. Lievä puutos ilmenee väsymyksenä, anoreksiana, lihaskipuina sekä stressin sietokyvyn alenemisena ja mahdollisesti infektioherkkyyden suuremisena.
C-vitamiinin metabolia kiihtyy jonkinverran (20-30%) mm. tupakoitsijoilla ja stressitilanteissa, jolloin C-vitamiinin tarve saattaa lisääntyä.
C-vitamiini ei suuremmin varastoidu elimistöön, eikä sillä ole toksisia vaikutuksia.
Käytössä huomioitavaa
Rajoita C-vitamiinin päivittäinen saanti 500 mg:aan, jos sinulla on munuaiskiviä, jokin munuaissairaus tai hemokromatoosi (eli synnynnäinen raudankertymäsairaus). Keskustele tällöin lääkärin kanssa C-vitamiinin käytöstä.
Suuret annokset voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, ja niillä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.Nämä vaivat aiheutuvat pääosin C-vitamiinin happoisuudesta eivätkä sinänsä ole myrkytyksen merkki.
Käytettäessä suuria annosmääriä C-vitamiinia virtsakokeen yhteydessä on ilmoitettava C-vitamiinin käytöstä, koska tämä saattaa vaikuttaa laboratoriokokeisiin.
Suurien annosmäärien kohdalla C-vitamiinimäärän vähentäminen on aina tehtävä vähitellen muutaman viikon kuluessa. Yhtäkkinen runsaan C-vitamiinimäärän vähentäminen saattaa aiheuttaa C-vitamiinin puutostilan kaltaisia oireita.